מה זה Cyta

במהלך שנות ה-30,ימי המנדט הבריטי בא"י,יצאה פעמיים בשבוע טיסה קבועה מנמל התעופה בלוד (היום נתב"ג) לעירק. בבטן המטוס היה דואר שהגיע,בדרך הים,מבריטניה והיה ממוען לחילים הבריטים בעירק.

את הטיסה הזו ביצע טייס קבוע ובזכרונותיו הוא כתב שכשעבר מעל המדבר הצפון מזרחי של ירדן הוא ראה על הקרקע מספר רב של גלי אבנים שמהאוויר יש להם צורה של עפיפון Kite.

 

פרופ’ S.W Helm מאנגליה נתקל בזיכרונות הטייס ובין השנים 1974-1976 ביצע חפירות ארכיאולוגיות בעיר ג’אווה שבמזרח ירדן וגילה שם תרבות מפותחת מאוד שהתקיימה בתחילת האלף הרביעי לפני הספירה ואשר הופיעה,ונעלמה,בפתאומיות ללא הסבר וגם,ללא ידע מהו מקורה ומדוע חדלה להתקיים.

 

בדוח החפירה מכנה פרופ’ Helm את אותם גלי אבנים במילה CYTA – שאליה נחזור עוד בהמשך.

 

Desert kite:זו תופעה יחודית לארץ ישראל ועבר הירדן. מדובר במבני אבן הבנויים בצורת עפיפון. הם שימשו תרבות מקומית,בתחילת האלף הרביעי לפני הספירה,לציד של אילים.

 

עדרי האילים היו מוברחים לעבר הזנב של העפיפון,חלק מהצבאים הבוהלים,היו נכנסים לזנב העפיפון ומגיעים לעפיפון עצמו,שם:חיכו להם צידים שטווחו בהם ואספו אותם למאכל ולשימוש בעור ללבוש ולשימושים אחרים.

 

במאה ה-15 נחשף המערב לתרבות הסינית. הנוסע המפורסם ביותר,שגילה את התרבות הסינית למערב,הוא מרקו פולו. עפיפונים עשויים נייר שימשו,ומשמשים,את התרבות הסינית והובאו למערב,אז התגלה

שלעפיפון אין מילה בשפה האנגלית.

 

חוקרי השפה פנו לטבע וחיפשו משהו שמתנהג כמו העפיפון,ומצאו. ציפורי הציד,ובעיקר הניצים,נוהגים לעמוד מעל לטרף שאיתרו בקרקע,לרפרף בכנפיהן ואחר כך לצלול אל עבר הטרף לתפסו ולסעוד בו את ליבם.

לפעולת הרפרוף הזו קראו CYTA. המילה הזו,CYTA,היתה בשימוש עד למאה ה-16 אז שופרה למילה Kite ובעברית:עפיפון.

 

השימוש באחרון במילה CYTA ביחס לעפיפון נעשה על ידי פרופ’ Helm בדוח החפירה של העיר ג’אווה שבמזרח ירדן וכשמצאתיה בעותק של מילון אוקספורד המלא באוניברסיטת חיפה,ניכסתי לעצמי את המילה לשימוש באתר האינטרנט האישי שלי ובו אלבומי התמונות שלי


חזרה לדף הבית