לפני כחמישה וחצי מליון שנים,החל הים,המוכר לנו כים התיכון,לסגת מערבה. נסיגת הים חשפה את משקע בעלי החיים שעיטר את קרקעיתו וביחד עם פעילות געשית,באזור כרם המהר"ל של היום,החלה התרוממות של פני השטח. התרוממות זו היא הר הכרמל,שממשיך להתרומם,בקצב אטי מאוד,ולגלוש מערבה עד היום.
נסיגת הים והתרוממות הכרמל יצרה מפרץ שאורכו כשניים עשר קילומטרים כשבדרומו הר הכרמל ושפך הקישון ובצפונו נוצר חצי אי,שחודר לשולי המפרץ במגמה דרומה,ובו ממוקמת העיר עכו.
עכו,היא אחת הערים העתיקות בארץ ישראל. ראשיתה באזור תל עכו,הידוע בכנוי "גבעת נפוליאון",מסוף תקופת האבן החדשה,בערך 4500 לפני הספירה. בתקופת הברונזה מוקמת עיר ממלכה בעכו ומיקומה הוא בתל עכו של היום. עיר הממלכה מתקיימת,בתל עכו,עד לסוף התקופה ההלניסטית.
שיאה של ממלכת עכו הוא במאה ה-13 לפני הספירה אז,בתל,מתקיימת עיר נמל מבוצרת והיא מוזכרת בכתבי אל-עמרנה,המצריים,והייתה חלק מקשרי המסחר של מצרים עם קפריסין והים האגאי.
הורדוס מגיע לעכו,מבצר אותה,בונה בה מבני ציבור בסגנון הרומי ומחדש את נעוריו של נמל עכו,אך בשלהי תקופתו העיר יורדת מגדולתה והופכת לכפר דיגים לא מבוצר שננטש ומיושב חליפות.
בשנת 638 נכבשת עכו על ידי מושל מצרים האיסלאמי אחמד אבן טולון. בקצהו הדרומי של חצי האי עכו בונה אבן טולון נמל וסביב לנמל מוקמת העיר עכו שאותה הוא מקיף בביצורי חומה. המע"ר היישובי של עכו עובר,בימי אבן טולון,באופן סופי מאז ועד היום,מתל עכו,חסר החומה לעיר נמל מבוצרת.
ב – 1103 המלך בלדווין,שהגיע לארץ ישראל במסע הצלב הראשון,מחליט שנמלי יפו וחיפה אינם מספיקים עוד לממלכת הצלבנים ההולכת ומוקמת בשטחי ארץ ישראל,על חשבון שלטון האיסלאם שמקורו במצרים. ב 1104 כובש בלדווין את נמל עכו,ואחריו את חצי האי עכו והעיר עכו,ואת זכויות העגינה בנמל עכו הוא מעניק לממלכת ג’נבה שבצפון איטליה.
לממלכת ג’נבה,אז מעצמה ימית ומעצמת מסחר,ישנה מתחרה,אף היא מצפון איטליה,ממלכת ונציה. על רקע עליית חשיבותו של נמל עכו כמוצא מארץ ישראל הצלבנית לאירופה,גם ממלכת ונציה דורשת את ליטרת הבשר שלה בזכויות עגינה בנמל עכו. דורשת וב – 1123 גם מקבלת. עם קבלת זכויות העגינה בנמל עכו מקימה,ממלכת ונציה,שכונת ונציאנית בתוך חומות העיר עכו על חצי האי והעיר עכו גדלה לשיא חשיבותה ופעילותה הכלכלית.
בשיאה העיר עכו מכילה תמהיל של תושבים:סוחרים ובני אירופה,ערבים מוסלמים,מותיקי העיר שהקים בחצי האי אבן טולון ויהודים.
ב – 1291 נכבשת עכו על ידי הממלוכים. הצלבנים מגורשים מהעיר ואת מקומם תופסים הממלוכים שממשיכים להפעיל את הנמל של העיר למסחר עם המערב.
עיר הנמל עכו ממשיכה להתקיים ובה נמל פעיל עד לכיבוש ארץ ישראל על ידי התורכים. הכיבוש התורכי מחליף את שארי ממלכת הממלוכים וגם הוא ממשיך להחזיק את עכו כעיר נמל מבוצרת ופעילה.
ב- 1799 עורך נפוליון מסע כיבוש במצרים ובחופי ארץ ישראל. נפוליון מגיע לעכו,מטיל עליה מצור אך נכשל בכיבושה ועכו נשארת,כעיר נמל מבוצרת,בידי השלטון העות'מאני.
השלטון הבריטי,מחליף את האימפריה העות'מאנית בשלטונו על ארץ ישראל ובימי המנדט הבריטי נמל עכו ממשיך בפעילותו בעיקר כנמל דיגים וכנמל מוצא מסחרי תופס את מקומו נמל חיפה.
כבר בשלהי התקופה העות'מאנית פורצת העיר עכו את חומות עיר הנמל שבחצי האי,מגמה שמתעצמת בימי המנדט הבריטי וממשיכה בימי מדינת ישראל.
בתחילת המאה ה – 21 מדרדרת עכו,מפעלים,ומרכזי תעסוקה,עוזבים את העיר ועכו מדרדרת לאחת העיר העניות ומוכות אבטלה הבולטות בישראל 2020.
בחג השבועות ביקרנו באולמות האבירים שהקים שלטון הצלבנים בחצי האי עכו,והתמונות כאן לפניכם.
מנחם.