בסוף המאה ה-19 מפת הישובים בגדה הצפונית של הירקון,בין שדרות רוקח לנוף ים של היום,מצביעה על ארבע כפרים ערבים,שאדמותיהם,היום,מכילות את רמת השרון,אוניברסיטת תל-אביב,הרצליה ונוף ים.
בדרום האזור,סמוך לגדת הירקון הצפונית,שכן הכפר שייך מוניס. שייך מוניס ננטש עם קום המדינה על ידי תושביו ועל אדמותיו הוקמה רמת אביב ובמקום הכפר עצמו,ששרידיו כבר אינם,הוקמה אוניברסיטת תל-אביב.
צפונית לשייך מוניס היה כפר בשם אג’ליל. לא מדובר בשיבוש השם הגליל (חבל הארץ הצפוני של ישראל) אלא שמה של משפחה שיסדה את הכפר הזה ואשר מופיע ברשומות ההסטוריות,לראשונה,ב- 1881 בסקר הכפרים של הקרן לחקר ארץ ישראל.
בתחילת המנדט הבריטי,מתפצל כפר אג’ליל לשני כפרים,שעדיין מבוסס על אותה שושלת משפחתית, ושני הכפרים מקבלים את אותו השם כשהדרומי נקרא אג’ליל דרום והצפוני….:אג’ליל צפון. אדמותיו של אג’ליל צפון נרכשים על ידי מספר יהודים ומשמשים להקמת שכונה יהודית שהופכת לעיר הידועה בשם…:הרצליה. תושבי אג’ליל הדרומית נוטשים את הכפר עם קום המדינה ואדמות הכפר מסופחות לעיר הרצליה והופכים לחלק בלתי נפרד ממנה.
בחלק הצפוני של הרצליה,היכן שהיום שכונת שדות ים והרצליה פיתוח,שכן כפר נוסף בשם אל-חרם. זהו אחד מההתישבויות המוסלמיות העתיקות בארץ ישראל והכפר נוצר מסביב לקברו של עלי בן עולים הידוע בשם מסגד סידנא עלי.
עם קום המדינה תושבי אל-חרם בורחים מהכפר שלהם,חלקם לטייבה של היום וחלקם כפליטים בדרום לבנון. הכפר,והמסגד של עלי,נזנחים והופכים,עם השנים,לחלק מהממשל העירוני של הרצליה.
עד 1990 מסגד סעידנא עלי עומד מוזנח וניסיונות של מוסלמים מכפרי השרון וגם מהעיר שכם,להגיע למקום ולתחחזק את הקבר של עלי והמסגד שסביבו נתקלים בסירוב עיקש של עיריית הרצליה ולא מעט מתושבי המקום וכן,היו כמה עימותים אלימים על רקע זה.
ב 1990 מחליטה העיר הרצליה לטפח את חוף הים שלמרגלות המסגד וגם את המסגד עצמו. שיתוף הפעולה עם הווקף לא פורסם מעולם ברם החל מ 1990 ועד היום מסגד סעידנא עלי מתוחזק ופתוח כמקום תפילה חופשי לכניסה ולשימוש.
בתחילת 2019 בסביבות המסגד התווספה טיילת מהמסגד ועד לשמורת אפולוניה,טיילת שפותחה על ידי עיריית הרצליה.
עלי בן עולים,הקבור במסגד,הוא צאצא של עומר אל חטיב,החליף השני בחליפות האיסלם ומייסד האימפריה המוסלמית שהתקיימה לאחר מותו של מוחמד. אל חטיב קבור במסגד במדינה לצידו של מוחמד ונחשב לאחד מקדושיה של דת האיסלם. בן עולים הגיע למזרח התיכון בסביבות 1250 ונלחם בצלבנים וככול הנראה,במאבקו זה,מצא את מותו בסמוך לאפולוניה הצלבנית ונקבר במקום. על קיברו,בתקופה הממלוכית בסביבות 1450,הוקם ציון קבר ובהמשך מוקם במסגד,הלא הוא מסגד סעידנא עלי – אדונינו עלי באכה הרצליה/אל חרם.
בשישי האחרון,בשעה שבין הערביים,ביקרנו במקום. באדיבות מתפללי המקום התארחנו בחלקו הפנימי של המסגד,ומאחר ומדובר במקום קדוש לא צילמנו,ואחר כך המשכנו לאורך הטיילת שבנתה עיריית הרצליה בין המסגד לאפולוניה,ואת דרכנו חזרה עשינו על חוף הים.
והתמונות,הן פה מחולקות לארבע גלריות:
מנחם